Problemlösning, motståndskraft och målinriktning är bara ett litet urval av färdigheter som framgångsrika medarbetare i ett företag bör besitta. På grund av mångfalden och komplexiteten av färdigheter som krävs, är det tillrådligt att använda en kompetensmodell inom mänskliga resurser. En kompetensmodell ger inte bara en överblick över de nödvändiga och befintliga kompetenserna hos varje medarbetare, utan är också nära kopplad till företagets mål och värderingar. I vår artikel har vi sammanfattat grunderna, fördelarna och framgångsfaktorerna för en effektiv kompetensmodell för dig.

En glad kvinna tar anteckningar.

Varför ha en kompetensmodell i företaget?

En kompetensmodell i företaget kan förstås som en kravkatalog för alla anställda. Kompetenser som är nödvändiga för arbetsprestation och problemlösning görs därmed mätbara och skrivs ned för hela personalen. Syftet med en kompetensmodell är alltid att på bästa sätt använda medarbetarnas befintliga kompetenser och att ständigt förbättra dem.

Modellen bygger på företagets strategier och är inriktad på dess värderingar och visioner. För detta ändamål sätts företagets mål i relation till medarbetarnas kompetens och förmåga. En kompetensmodell är därför ett viktigt instrument för kompetensstyrning samt ett avgörande verktyg för personalutveckling Grafiken nedan visar ytterligare användningsområden.

Presentation av alla tillämpningsområden för en kompetensmodell; t.ex. utvecklingssamtal, karriärplanering och successionsplanering

Kompetensmodellen bör omfatta alla anställda i ett företag. Även om den är individuellt anpassad till ett företag, är den inte riktad till en enda person. Följande frågor bör därför beaktas:

  • Vilka funktioner finns redan och används de redan i stor utsträckning?
  • Vilka kompetenser behöver fortfarande utvecklas eller utökas?
  • Vilken potential har förblivit obemärkt hittills?
  • Vilka befintliga kompetenser kommer inte längre att vara relevanta i framtiden?

Vilka kompetensmodeller och kompetensområden finns det?

I grund och botten finns det två typer av kompetensmodeller. Den generaliserade, generella kompetensmodellen gäller för hela företaget och omfattar de viktigaste generella kompetenserna som alla anställda bör besitta. Den specialiserade modellen inkluderar väsentliga och specifika kompetenser för enskilda områden, processer eller funktioner.

I det dagliga näringslivet består en kompetensmodell vanligtvis av runt tio till 40 kompetenser. Vad som är mycket viktigare är vad företaget förstår med begreppet kompetens och vad som bör vara fokus för inspelningen. För att dokumentera en enskild kompetens listas flera observerbara åtgärder eller indikatorer. Dessa korta beskrivningar av kraven för åtgärderna beror på företagets strategiska eller strukturella egenskaper.

Följande fyra grundläggande kompetenser kan identifieras för en kompetensmodell:

Vilka är fördelarna med en kompetensmodell?

Användningen av en kompetensmodell i företaget för med sig en mängd fördelar:

  • Kompetensmodeller påverkar verksamhetsledningssystem och ligger till grund för personalbeslut. De fungerar till exempel som vägledning för anställningsintervjuer, bedömningsförfaranden eller medarbetarsamtal.
  • Samtidigt möjliggör en kompetensmodell inte bara målorientering vid val av nya medarbetare, utan även vid vidareutveckling av befintlig personal.
  • Med hjälp av kravbeskrivningarna kan medarbetarnas potential lättare bedömas. Individuella medarbetares prestationer bedöms utifrån nödvändiga kompetenser för en befattning.
  • Framtida karriärplanering drar också nytta av kompetensmodellen genom att tilldela specifika kompetenser till specifika positioner i företaget.
  • En kompetensmodell skapar också en gemensam grund för kommunikation, eftersom utbytet om företagets interna värderingar, projekt och önskemål är fast förankrat i den. Medarbetarnas prestationer förblir alltid kopplade till företagets mål.
  • Slutligen möjliggör kompetens som ständigt relaterar till prestation och framgång ett framåtblickande och hållbart tänkande samt framtidsvisioner för företaget.

Framgångsfaktorer för kompetensmodellen

En framgångsrik kompetensmodell bör alltid vara individuellt inriktad på medarbetarnas personlighet. Det innebär att personliga resurser, mål och egenskaper beaktas vid planering av åtgärder. Istället för att definiera ramlösningar för kompetensutveckling utvecklas dessa utifrån behov och med hänsyn till varje medarbetares styrkor och speciella egenskaper.

En grupp människor arbetar med ett projekt

Om du ständigt vill utveckla kompetens måste du också vara redo för förändring. Det är särskilt viktigt att alla medarbetare visar en vilja att stödja och hjälpa till att forma förändringar genom lämpliga åtgärder. Företagen uppnår detta genom att göra sin kompetensmodell handlingsinriktad. Medarbetarna är aktivt delaktiga i åtgärderna. Det betyder att de kan tillämpa den kunskap de har förvärvat praktiskt.

Det är också relevant att göra kompetensmodellen överföringsorienterad. Befintliga, inlärda eller vidareutvecklade färdigheter ska vara en integrerad del av det dagliga arbetet. Nytt innehåll och beteendeaspekter kan bara internaliseras och konsekvent införlivas i företagskulturen om alla anställda kontinuerligt testar och använder dem.

indikatorer bör väljas för modellens individuella kompetenser. Detta innebär att handlingsbeskrivningar alltid ska vara observerbara och bedömbara av tredje part. Vidare bör indikatorer representera en relevant aspekt av den tillhörande kompetensen och fokusera på den önskade effekten. Tillsammans med andra indikatorer ska de spegla förmågan annorlunda och fullständigt. Dessutom är formuleringen neutral och oberoende av kön eller situation. Termerna måste vara tydligt åtskilda från varandra och tydligt definierade för att inte vara överflödiga.

Eftersom medarbetarnas kompetens är en viktig resurs investerar företag som effektivt utvecklar sin kompetenshantering också i företagets framtida livskraft. Det är bra att använda programvara för efterlevnadshantering för detta. Med den digitala lösningen iManSys kan du alltid hålla koll på dina medarbetares kompetensnivåer genom att skapa kompetensmatriser och härleda mått för personalutveckling.

Ytterligare information om ämnet kompetensmodeller och trender för digital kompetenshantering finns i vår kostnadsfria vitbok. Ha kul när du läser!

En glad kvinna tar anteckningar.

Dela det här inlägget:

Fler blogginlägg

En man med en surfplatta. I förgrunden syns en grafik bestående av symboler.

Laglig efterlevnad för mer hållbarhet i företaget

Oavsett om juridiska krav, avtal med kunder, avtal med branschorganisationer, beslut med intresseorganisationer eller frivilliga åtaganden: ditt företag är utsatt för en mängd regelverk. Laglig efterlevnad kan snabbt bli en […]

En man i hygieniska skyddskläder övervakar tillverkningen av korv

Livsmedelssäkerhet

Mat som erbjuds i Tyskland är föremål för höga kvalitets- och säkerhetskrav . Ett kontrollsystem som de ansvariga livsmedelsföretagen sätter upp utifrån HACCP-principerna hjälper till med ständig övervakning. I den […]

En person sitter vid en bärbar dator

ESG-kriterier

Hållbarhet är en av de centrala nyckelfrågorna för företag. Men hur kan hållbara affärer göras räknebara och mätbara? Det är här ESG-kriterierna kommer in, som ursprungligen kommer från den finansiella […]