Problemløsning, robusthed og målorientering er blot et lille udvalg af færdigheder, som succesfulde medarbejdere i en virksomhed bør besidde. På grund af mangfoldigheden og kompleksiteten af de nødvendige færdigheder, er det tilrådeligt at bruge en kompetencemodel inden for menneskelige ressourcer. En kompetencemodel giver ikke kun et overblik over den enkelte medarbejders nødvendige og eksisterende kompetencer, men er også tæt knyttet til virksomhedens mål og værdier. I vores artikel har vi opsummeret det grundlæggende, fordele og succesfaktorer for en effektiv kompetencemodel for dig.

En munter kvinde tager noter.

Hvorfor have en kompetencemodel i virksomheden?

En kompetencemodel i virksomheden kan forstås som et kravkatalog til alle medarbejdere. Kompetencer, der er nødvendige for arbejdsudførelse og problemløsning, gøres således målbare og nedfældes skriftligt for hele personalet. Målet med en kompetencemodel er altid at udnytte medarbejdernes eksisterende kompetencer bedst muligt og løbende forbedre dem.

Modellen er baseret på virksomhedens strategier og er orienteret mod dens værdier og visioner. Til dette formål opstilles virksomhedens mål i forhold til medarbejdernes kompetencer og evner. En kompetencemodel er derfor et vigtigt redskab til kompetencestyring samt et afgørende værktøj til personaleudvikling. Nedenstående grafik illustrerer yderligere anvendelsesområder.

Præsentation af alle anvendelsesområder for en kompetencemodel; fx præstationsvurderinger, karriereplanlægning og successionsplanlægning

Kompetencemodellen bør omfatte alle medarbejdere i en virksomhed. Selvom den er individuelt tilpasset en virksomhed, er den ikke henvendt til en enkelt person. Følgende spørgsmål bør derfor tages i betragtning:

  • Hvilke muligheder findes der allerede, og bliver de allerede brugt flittigt?
  • Hvilke kompetencer mangler stadig at blive udviklet eller udvidet?
  • Hvilket potentiale er forblevet ubemærket indtil videre?
  • Hvilke eksisterende kompetencer vil ikke længere være relevante i fremtiden?

Hvilke kompetencemodeller og kompetencefelter findes der?

Grundlæggende er der to typer kompetencemodeller. Den generaliserede, generelle kompetencemodel gælder for hele virksomheden og omfatter de vigtigste generelle kompetencer, som alle medarbejdere bør besidde. Den specialiserede model omfatter væsentlige og specifikke kompetencer for enkelte områder, processer eller funktioner.

I hverdagen består en kompetencemodel normalt af omkring ti til 40 kompetencer. Hvad der er meget vigtigere er, hvad virksomheden forstår ved kompetencebegrebet, og hvad der skal være fokus for optagelsen. For at dokumentere en enkelt kompetence er der angivet flere observerbare handlinger eller indikatorer . Disse korte beskrivelser af kravene til handlingerne afhænger af virksomhedens strategiske eller strukturelle træk.

Følgende fire grundlæggende kompetencer kan identificeres for en kompetencemodel:

Hvad er fordelene ved en kompetencemodel?

Brugen af en kompetencemodel i virksomheden medfører en række fordele:

  • Kompetencemodeller påvirker operationelle ledelsessystemer og danner grundlag for menneskelige ressourcebeslutninger. For eksempel fungerer de som guide til ansættelsessamtaler, vurderingsprocedurer eller medarbejdersamtaler.
  • Samtidig muliggør en kompetencemodel ikke kun målorientering ved udvælgelse af nye medarbejdere, men også i videreudvikling af eksisterende personale.
  • Ved hjælp af kravbeskrivelserne kan medarbejdernes potentiale nemmere vurderes. Den enkelte medarbejders præstation vurderes ud fra de nødvendige kompetencer til en stilling.
  • Fremtidig karriereplanlægning drager også fordel af kompetencemodellen ved at tildele specifikke kompetencer til specifikke stillinger i virksomheden.
  • En kompetencemodel skaber også et fælles grundlag for kommunikation, da udvekslingen om virksomhedens interne værdier, projekter og ønsker er solidt forankret heri. Medarbejdernes præstation forbliver altid knyttet til virksomhedens mål.
  • Endelig muliggør færdigheder, der konstant relaterer sig til præstation og succes, fremadrettet og bæredygtig tænkning samt fremtidige visioner for virksomheden.

Succesfaktorer for kompetencemodellen

En succesfuld kompetencemodel bør altid være individuelt orienteret mod medarbejdernes personlighed. Det betyder, at der tages hensyn til personlige ressourcer, mål og karakteristika ved planlægning af tiltag. I stedet for at definere rammeløsninger til kompetenceudvikling, udvikles disse ud fra behov og under hensyntagen til hver enkelt medarbejders styrker og særlige karakteristika.

En gruppe mennesker arbejder på et projekt

Hvis du løbende vil udvikle kompetencer, skal du også være forandringsparat. Det er særligt vigtigt, at alle medarbejdere viser vilje til at støtte og være med til at forme forandringer gennem passende tiltag. Det opnår virksomheder ved at gøre deres kompetencemodel handlingsorienteret. Medarbejderne inddrages aktivt i tiltagene. Det betyder, at de kan anvende den viden, de har erhvervet, praktisk.

Det er også relevant at gøre kompetencemodellen overførselsorienteret. Eksisterende, tillærte eller videreudviklede færdigheder skal være en integreret del af det daglige arbejde. Nyt indhold og adfærdsmæssige aspekter kan kun internaliseres og konsekvent inkorporeres i virksomhedskulturen, hvis alle medarbejdere løbende tester og bruger dem.

indikatorer bør vælges for modellens individuelle kompetencer. Det betyder, at handlingsbeskrivelser altid skal kunne observeres og vurderes af tredjemand. Endvidere bør indikatorer repræsentere et relevant aspekt af den tilknyttede kompetence og fokusere på den ønskede effekt. Sammen med andre indikatorer skal de afspejle evnen anderledes og fuldstændigt. Derudover er formuleringen neutral og uafhængig af køn eller situation. Begreberne skal være klart adskilt fra hinanden og klart defineret for ikke at være overflødige.

Da medarbejdernes kompetence er en vigtig ressource, investerer virksomheder, der effektivt udvikler deres kompetencestyring, også i deres virksomheds fremtidige levedygtighed. Det er nyttigt at bruge compliance management software til dette. Med den digitale løsning iManSys kan du altid holde øje med dine medarbejderes kompetenceniveau ved at lave kompetencematricer og udlede mål for personaleudvikling.

Yderligere information om emnet kompetencemodeller og trends for digital færdighedsledelse kan findes i vores gratis hvidbog. God fornøjelse mens du læser!

En munter kvinde tager noter.

Del dette opslag:

Flere blogindlæg

Tre personer arbejder i et laboratorium

GHS-symboler overblik

Håndtering af kemikalier indebærer risici. For at minimere disse risici blev der udviklet et mærkningssystem, det såkaldte Global Harmonized System (GHS). Et nøgleelement i dette system er farepiktogrammer, som giver […]

En arbejder sidder på en vindmølle

EHS i virksomheden

EHS er området indenfor miljø (Environment), sundhed (Health) og sikkerhed (Safety) – specifikt for virksomheder. Alle tre EHS-områder er udsat for en række komplekse og skiftende lovkrav – og ofte […]

Ein Angestellter, der PSA trägt und ein Tablet in der Hand hält.

PPE-instruktion

Vidste du, at omkring 90 procent af øjenskaderne i det daglige arbejde kan undgås ved at bære passende øjenbeskyttelse? Dette er blot ét eksempel på, hvor vigtig brugen af personlige […]