Olycksanalys efter en arbetsolycka
Tyvärr är arbetsolyckor inte ovanliga och kan få allvarliga konsekvenser för de som drabbas och företaget. Både pendlingsolyckor och olyckor i företagets lokaler omfattas av olycksfallsförsäkringen. I den här artikeln får du reda på vilka lagkrav som finns på olycksanalys, vilka metoder och verktyg som används samt hur processen ser ut.
Ta en titt på vår mjukvarulösning ”Risker & Faror” för att matcha ämnet.
Digital riskhantering
Rapportera arbetsolyckor, genomföra riskbedömningar och hantera farliga ämnen – allt på ett ställe? Ta reda på hur det fungerar!
Innebörd och mål för olycksanalys
Definition och mål för olycksanalysen
En olycksanalys används för att systematiskt utreda arbetsolyckor. Som en del av utredningen fastställs orsakerna och individuella åtgärder tas fram. Syftet är att förebygga olyckor i framtiden och öka säkerheten på arbetsplatsen.
Lagkrav för olycksanalys
Arbetsgivare är skyldiga att utreda och dokumentera olyckor för att uppfylla lagkrav. Detta regleras av arbetarskyddslagen och särskilda föreskrifter från yrkesorganisationerna.
En olycksrapport ska lämnas till yrkesförbundet om:
Yrkesförbundet ser till att alla nödvändiga åtgärder vidtas för att skydda den försäkrade.
Olycksanalysens betydelse för att förebygga arbetsolyckor
Om företag systematiskt utreder en incident kan de ofta snabbt och tillförlitligt spåra möjliga orsaker. Om orsaken är känd kan en skräddarsydd lösning utvecklas. På så sätt förbättrar företagen kontinuerligt säkerheten på arbetsplatsen och minskar risken för framtida olyckor avsevärt.
Fördelar med olycksanalys för företag och anställda
Systematiska utredningar hjälper både arbetsgivare och arbetstagare. Företag ökar säkerheten på arbetsplatsen genom de härledda försiktighetsåtgärderna. Detta minimerar driftstopp, minskar risker för juridiskt ansvar och främjar också en positiv atmosfär på arbetsplatsen. Medarbetarna ser och upplever företagets riktade engagemang i sitt vardagliga arbete. Detta främjar en säkerhetsmedveten företagskultur och skyddar anställda från ytterligare faror.
Utmaningar i olycksanalysen av en industriolycka
Grundkravet för den analytiska hänsynen är att hela processen på olycksdagen är noggrant dokumenterad med alla detaljer. En systematisk utvärdering av informationen är avgörande och samarbete med företagsläkaren kan vara till hjälp för att ta hänsyn till medicinska aspekter. Dessutom måste alla lagliga rapporteringsskyldigheter följas i tid för att säkerställa att olyckan rapporteras korrekt till olycksfallsförsäkringsgivarna.
Processen för den systematiska olycksutredningen
Den systematiska olycksutredningen innehåller vissa moment, som vi kort presenterar nedan.
1. Säkra olycksplatsen och samla bevis
Olycksplatsen ska spärras av och säkras så snabbt som möjligt efter att olyckan är framme. För att samla in bevis samlas all information som är relevant för utredningen in, inklusive foton av olycksplatsen, vittnesuppgifter och föremål, maskiner och andra inblandade bevis. Det är också viktigt att informera olycksfallsförsäkringsbolaget inom föreskriven tid på tre dagar och att anmäla olyckan korrekt för att uppfylla lagkrav.
2. Rekonstruktion av olycksförloppet
Förhör med vittnen och berörda hjälper till att rekonstruera det exakta olycksförloppet. Rekonstruktion är en viktig del av hela processen. Det omfattar undersökning av plats, tidpunkt, personer som är inblandade, inklusive de aktiviteter som bedrivs och de föremål som är inblandade. Händelserna är nedskrivna i rätt ordning och vid behov underbyggda av bilder eller andra bevis.
3. Fastställande av orsakerna till olyckan
Grundorsaksanalysen identifierar både direkta och indirekta faktorer som ledde till olyckan. Alla aspekter beaktas. Dessa inkluderar mänskliga fel, tekniska brister och organisatoriska svagheter. Syftet är att hitta de exakta orsakerna till olyckan för att kunna vidta nödvändiga åtgärder för att minimera risken för en liknande incident i framtiden.
4. Utveckling av åtgärder för att förebygga olyckor
Resultaten av studien fungerar som utgångspunkter för att specifikt planera och sedan genomföra förebyggande anpassningar. Detta för att förhindra liknande olyckor i framtiden. Åtgärderna omfattar både tekniska och organisatoriska förändringar samt utbildning och instruktion för anställda.
5. Dokumentation och kommunikation
Alla steg, inklusive korrekt rapportering, måste noggrant dokumenteras och resultaten kommuniceras till relevanta parter inom och utanför företaget. Grundlig och fullständig dokumentation säkerställer att alla motåtgärder som utvecklas är spårbara och att framtida förebyggande strategier kan utgå från dem. Dessutom möjliggör ett sådant tillvägagångssätt transparent kommunikation av resultaten till alla berörda medarbetare och chefer när som helst. Även år senare är det möjligt att använda den skapade dokumentationen för att hänvisa tillbaka till situationen då, vare sig det gäller att kontrollera efterlevnaden av de förbättringsåtgärder som en gång vidtogs eller för att ta reda på den ursprungliga bakgrunden.
Metoder och verktyg för olycksanalys
Du kan välja olika tillvägagångssätt för att utreda en olycka. Vi kommer att presentera dig för de viktigaste metoderna.
5W-metod (vad, var, när, vem, hur)
5W-metoden är ett effektivt verktyg för att identifiera orsaker. Den säkerställer att alla relevanta aspekter systematiskt granskas och registreras genom att besvara följande frågor:
Vad hände?
Var hände det?
När hände det?
Vem var inblandad?
Hur gick det till?
Detta strukturerade tillvägagångssätt säkerställer att du på ett heltäckande sätt kan registrera och bearbeta allt som händer.
Felträdsanalys
Felträdsanalys är en visuell metod för att visa sambanden mellan de olika orsakerna till en olycka.
Den börjar med olyckshändelsen högst upp i trädet och förgrenar sig i alla möjliga felkällor och orsaker. Varje korsning representerar en möjlig orsak eller tillstånd som kan ha bidragit till olyckan.
Orsak och verkan diagram
Ishikawa-diagrammet, även känt som ett orsak-och-verkan-diagram, visualiserar grundorsakerna till ett problem.
Den består av en central pil som representerar problemet med flera grenar som strålar ut från den. Dessa representerar kategorier av orsaker som människa, maskin, metod, material, miljö och förvaltning. Under varje kategori listas specifika orsaker som kan påverka problemet.
Systematisk felanalys (STEP)
Systematisk felanalys (Sequentially Timed Events Plotting, eller STEP för kort) undersöker olyckor genom att ta en detaljerad titt på händelsesekvenser och interaktioner mellan människor, maskiner och miljön. Den använder en steg-för-steg-metod för att identifiera felkällor. Orsaker, effekter och interaktioner bestäms.
Programvara för insamling och analys av olycksdata
Med iManSys har du en modern mjukvarulösning till hands som stödjer dig i ditt arbete kring datainsamling, analys och utvärdering. Det hjälper också till att utveckla och implementera förebyggande åtgärder.
Checklistor och frågeformulär
Standardiserade checklistor och frågeformulär fungerar som riktlinjer för att systematiskt gå igenom och registrera alla relevanta aspekter av en olycka. De säkerställer en heltäckande registrering av uppgifterna och utgör ramen för vidare bearbetning.
Olycksanalys av arbetsolyckor – så fungerar det digitalt
Digitalisering erbjuder många fördelar: Den möjliggör effektiv datainsamling, snabb utvärdering och enkel kommunikation av resultaten till alla inblandade. Med vår mjukvarulösning iManSys kan du hantera hela olycksanalysprocessen i ditt företag digitalt och kontinuerligt optimera dina förebyggande strategier.
Digital bearbetning sparar tid och resurser och erbjuder en hög nivå av noggrannhet och spårbarhet. Genom att använda modern teknik kan olyckor förstås bättre och framtida risker kan minimeras. iManSys gör det också lättare att uppfylla rapporteringsskyldigheten i tid. På så sätt kan alla krav uppfyllas på ett rättssäkert och fullständigt sätt.
Med iManSys har du en modern mjukvarulösning till hands som stödjer dig i ditt arbete kring datainsamling, analys och utvärdering. Det hjälper också till att utveckla och implementera förebyggande åtgärder. Om du vill veta mer om detta, ta en titt på vår mjukvaruvärld ”Risker & Faror”!
Digital riskhantering
Rapportera arbetsolyckor, genomföra riskbedömningar och hantera farliga ämnen – allt på ett ställe? Ta reda på hur det fungerar!
Tags:
Dela denna artikel:
Fler blogginlägg
Laglig efterlevnad för mer hållbarhet i företaget
Oavsett om juridiska krav, avtal med kunder, avtal med branschorganisationer, beslut med intresseorganisationer eller frivilliga åtaganden: ditt företag är utsatt för en mängd regelverk. Laglig efterlevnad kan snabbt bli en […]
Livsmedelssäkerhet
Mat som erbjuds i Tyskland är föremål för höga kvalitets- och säkerhetskrav . Ett kontrollsystem som de ansvariga livsmedelsföretagen sätter upp utifrån HACCP-principerna hjälper till med ständig övervakning. I den […]
ESG-kriterier
Hållbarhet är en av de centrala nyckelfrågorna för företag. Men hur kan hållbara affärer göras räknebara och mätbara? Det är här ESG-kriterierna kommer in, som ursprungligen kommer från den finansiella […]
Lämna ett svar